Játékosmustra III. rész: Szikora Melinda

2019 aug 19
2140 Megtekintés
Játékosmustra III. rész: Szikora Melinda
Játékosmustra című rovatunkban bemutatjuk új igazolásainkat. A harmadik részben Szikora Melindát mutatjuk be, aki már azt is megtapasztalta, hogy milyen érzés magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyerni.

A kezdetek

Melinda szülővárosában, Kiskunmajsán kezdett el kézilabdázni. Egy korai sérülés jelenthette volna a pályafutása végét is, de szerencsére máshogy alakultak a dolgok számára.

– Kiskunmajsai vagyok, egyesületi szinten ott kezdtem el kézilabdázni 10 évesen. Kezdetekben a két évvel idősebb korosztályban játszottam. Én voltam a legkisebb, így beállítottak a kapuba, ott nem zavartam senkit akkor sem, amikor esetleg nem úgy ment a játék. Ezt nem igazán szerettem – emlékezett vissza a Sziki becenévre hallgató kapus. –  Amikor visszakerültem a saját korcsoportomba, akkor már irányító-átlövőt játszottam. 13 évesen elszakadt a keresztszalagom, a kórházban azt mondták, hogy felejtsem el a versenysportot. Tanulós évek következtek, de nem hagytam el a sportot, próbáltam minél többet mozogni. Két év után jött egy lehetőség, Kiskunhalason próbajátékon vehettem részt annak ellenére, hogy még mindig nem volt erős a lábam, akkoriban még nem voltak a maihoz hasonló rehabilitációs lehetőségek. Emlékszem, hogy nagyon ügyes gyerekek voltak ott. Az egyik edzésen nem volt kapus, így engem állítottak be. Az akkori kapusedző azt mondta, hogy nagyon jól mozgok, mezőnyjátékosként nem lát sok esélyt számomra, próbáljuk meg inkább ezt a vonalat. Ez annyira jól sikerült, hogy az év végére én lettem a kapitány és az első számú kapus az ifiben. 

Először a felnőttek között

Az ifjúsági csapatban való teljesítmény felkeltette a felnőtt csapat vezetőedzőjének a figyelmét is.

– A következő évben Zsiga Gyula felhívott a felnőttbe, de ez közel sem volt egyszerű. Volt olyan, hogy hazaküldött edzésről azzal az indokkal, hogy otthon dobáljam ki az ablaküveget, mert nem tudok indítani, ami egyébként így is volt – elevenítette fel a múltat Melinda. – Azt szeretném kiemelni, hogy neki köszönhetem azt, hogy a gyorsindítás az egyik legnagyobb erősségem lett. Az idő múlásával egyre jobban beilleszkedtem és két szép évet töltöttem Halason.

A fehérvári évek

2008-ban jött a Fehérvár KC megkeresése, ami aztán a következő lépcsőfokot jelentette a fiatal kapus életében.

– A Kiskunhalas kiesett az NBI-ből, de nekem jött egy olyan lehetőség, hogy Fehérváron próbajátékon vehessek részt. Sugár Tímea volt az ottani kapusedző, aki végül úgy döntött, hogy a négy kapus közül engem szeretne. Én voltam a legképzetlenebb, de látott bennem fantáziát, azt mondta, hogy a mozdulataim olyan ösztönösek, hogy ez extra tényező lehet. A legnagyobb sikerünk az volt a Fehérvárral, hogy egy alkalommal döntetlent értünk el a Fradi ellen. 

Melinda 5 évet töltött el Fehérváron

Tudtad-e?

Pastrovics Melinda és Szikora Melinda pályafutása sok esetben keresztezte egymást. Fehérváron csapattársak voltak, a Fradi épp a Siófokra távozó Pasi helyére igazolta le Szikit és végül Siófokon ismét együtt dolgozhatnak, de már egy másik felállásban.

Pasi és Sziki újra egy csapatban, de ezúttal egy másik felállásban

Irány Ferencváros

Öt év után jött egy visszautasíthatatlan ajánlat a fővárosból.

– Jött egy olyan lehetőség, hogy Budapest felé vehetem az irányt. Természetesen ez nagyon motiváló volt számomra, egy pillanatig sem gondolkoztam azon, hogy menjek-e vagy sem – hangsúlyozta. – Nehéz volt az eleje és nehéz lett a vége, de ennek ellenére is nagyon szép emlékeket őrzök erről az időszakról. Magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyertünk a Fradival, rengeteget kaptam a szurkolóktól és a Bajnokok Ligájában is emlékezetes mérkőzéseket vívtunk.

Emlékezetes évek zöld-fehérben

Egy újfajta kihívás az SKC

Külföld fele vette volna az irányt, de jött az SKC ajánlata, ami miatt a maradás mellett döntött.

– Az elsődleges célom az volt, hogy külföldre igazoljak. Abszolút ebben gondolkodtam. Sok megkeresésem volt Magyarországról, ami azért egy jó visszaigazolás volt számomra – mondta Sziki. – A bonyodalmakat az okozta, hogy senki nem tudta, hogy a lábam milyen állapotban van, én viszont tisztában voltam vele, hogy teljesen egészséges vagyok, csak védenem kell, szükségem van a játékpercekre. Nagyon őszinte voltam a siófoki vezetőkkel a tárgyalások alatt és ezt tapasztaltam a részükről is. Ez egy újfajta kihívás számomra, de nagyon motivált vagyok.

Az első nap Siófokon régi barátok között

Ilyen volt az első hónap Siófokon

A csapat öt hete együtt van már, eddig kifogástalan a hangulat a felkészülés nehézségével együtt.

– Az első naptól kezdve nagyon jól érzem magam a Balaton partján. Számomra különösen motiváló volt, hogy számos külföldi játékos van a keretben különböző nációkból. Itt szeretnék kitérni arra, hogy mire gondolok. Úgy gondolom, hogy amikor a magyar bajnokságban és egyes csapatokban olyan játékosok játszanak, mint például Andrea Kobetic vagy Silje Solberg, az a magyar játékosok fejlődését is segíti. Meglepett az a munkamorál, ahogy egy-két játékos dolgozik nap, mint nap. A legpozitívabb csalódás a kapustársam, Silje személyisége, a játékhoz való hozzáállása. Remekül kijövünk egymással, egy kapus számára talán az a legfontosabb tényező, hogy a társával a lehető legjobb kapcsolatban legyen – értékelte az első heteket Melinda. – Jó érzés, hogy olyan lányok is vannak az öltözőben, akikkel már nagyon régóta barátok vagyunk, de az elsődleges az volt számomra, hogy egy új közegbe be tudjak illeszkedni, új embereket ismerjek meg, új impulzusokat kapjak. 

Melinda kiemelte, hogy szeretne többet játszani, mint az elmúlt idényekben, véleménye szerint remek párost fognak alkotni Solberggel.

– Szeretnék többet játszani, de itt nem arról van szó, hogy 60 percet várok el mérkőzésenként. Szerintem nagyon jól ki fogjuk tudni egészíteni egymást Silje-vel, ő is és én is maximalisták vagyunk. Minden adott itt Siófokon, hogy egy sikeres évünk legyen. Konkrétumokba nem szeretnék most belemenni, de a Bajnokok Ligájában nagyon szerettem játszani. Sajnálom, hogy ezzel a kerettel nem tudunk a legrangosabb kupasorozatban részt venni, kiváncsi lettem volna, hogy mire lettünk volna képesek.

Edzői szemmel

Pastrovics Melindát, az SKC kapusedzőjét is megkérdeztük Melindáról.

– Szikora Melinda munkáját figyelve az elmúlt hetekben, a szó pozitív értelmében a legflúgosabb kapus, akivel életemben találkoztam. Maximalista, mindig a legjobb teljesítményre törekszik, olykor testi épségét sem kímélve. Minden szituációban versenyt lát és nyerni akar. A Ferencvárosban nem egyszer bizonyított magas hőfokú mérkőzéseken, éppen ez az, amire Siofokon is szükség lesz.Biztos vagyok benne, hogy jól ki fogják egymást egészíteni Solberggel.