Játékosmustra II. rész: Csapó Kincső

2019 aug 15
1707 Megtekintés
Játékosmustra II. rész: Csapó Kincső
Játékosmustra című rovatunkban bemutatjuk új igazolásainkat. A második részben a honi kézilabdázás egyik nagy tehetsége kerül nagyító alá, a junior válogatott kapuvédő Csapó Kincső személyében.

Pályakép

A még mindig csak 17 esztendős kapus az iskolakezdéssel egy időben kezdett el kézilabdázni Dunaújvárosban, ahol az évek alatt végigjárta az utánpótlás-ranglétrát, míg nem a felnőtt keret ajtaján is bekopogtatott. A 2017/18-as idényben fél évig kölcsönben szerepelt Mohácson, tavaly pedig már a DKKA felnőtt csapatában is bemutatkozhatott.

Kincső tagja a magyar női junior válogatottnak, és ott volt a hazai Eb-re készülő bő keretben is, ám Golovin Vlagyimir szövetségi edző végül Herczeg Lili (NEKA) és Szabó Dóra (DVSC) számára adta meg a bizonyítási lehetőséget a végül kontinenstornát nyerő csapatban.

Junior válogatott: Csapó Kincső, felső sor balról az ötödik

- Azt hiszem, bátran állíthatjuk, hogy nálatok a kézilabda családi vonás. A szüleid is sportoltak, a nővéred pedig szintén kapus. Mennyire tudtál támaszkodni az ő tapasztalataira, hiszen azért van köztetek korkülönbség?
​- Édesanyám egy másik sportágnak, a röplabdának szentelte az életét, a bátyám pedig csak belekóstolt a kézilabdába. Apukám viszont teljes mértékben ezzel foglalkozik. Én csupán négy éve vagyok kapus, előtte a mezőnyben játszottam, így a nővéremmel eleinte nem sokat beszélgettünk erről a posztról. Azóta viszont ez nyilván megfordult, ha segítségre van szükségem, akkor ő mindig ott van nekem.

Tudtad-e? Csapó Kincső testvére az a Csapó Kyra aki korábban volt a Siófok KC játékosa is. A 25 éves kapus jelenleg a DKKA keretét erősíti, korábban pedig megfordult Győrben, Mosonmagyaróváron, illetve légióskodott is a francia Metznél.


​Új fejezet a Siófok KC-val

- Mennyire volt nehéz döntés a klubváltás?
- Eddigi pályafutásom során minden a DKKA-hoz kötött, így elsőre nehéz volt otthagyni a klubot, illetve a családot. De egy remek lehetőséget kaptam, amivel úgy éreztem, hogy élnem kell. A körülmények teljesen újak a számomra, ahogyan az elvárás is nagyon magas. Szeretem a kihívásokat, és jelenleg egy nagy feladat áll előttem, amit meg kell oldanom, és remélhetőleg ezzel meg is birkózom.

- Az első hónap után hogy érzed magad?
- Edzettem már a felnőtt és az ifjúsági csapat keretével is, a lányok nagyon befogadóak és barátságosak, így a beilleszkedés könnyen ment. Jól érzem magam, és igyekszek fejlődni, illetve bizonyítani a szakmai stáb számára.

- Apropó fejlődés! Van kitől tanulni, hiszen olyan játékosok vannak melletted a posztodon, mint Silje Solberg és Szikora Melinda. Milyen velük a közös munka?  
- Mindketten más stílust és iskolát képviselnek, így nagyon sokat tanulhatok tőlük. Hamar megtaláltuk a közös hangot, az edzések előtt és után jókat szoktunk nevetni és beszélgetni. Nagyon segítőkészek, bármi problémám adódik, őket nyugodtan kereshetem.

- Beszéljünk egy picit a célokról…
​- A felnőttben igazi klasszisokkal, világsztárokkal dolgozhatok együtt. Itt nem csak a kapustársakra gondolok, hanem a mezőnyjátékosokra is. Minden adott, hogy az ő segítségükkel fejlődjek. Sokat meríthetek a tapasztalatukból, a viselkedésükből, és a hozzáállásukból egyaránt.


Edzői szemmel

Pastrovics Melindát, az SKC kapusedzőjét is megkérdeztük Kincsőről – „Harmadik hete dolgozunk együtt, nagyon pozitív benyomást tett. Magas szintű munkát végez a felnőtt kapusokkal együtt, és a munka minőségében nem lóg ki a sorból. Ez is mutatja tehetségét, illetve hogy mire lehet képes. Még roppant fiatal, sokat kell vele dolgozni, fel kell építeni. Bátran állítom, hogy nagy potenciál rejtőzik benne, és jó úton jár. Amennyiben az alázata és a szorgalma megmarad, nagyon sokra viheti.”

Cikksorozatunk további részei

- 1. RÉSZ: Tomori Zsuzsanna